Størrelse af båd på de europæiske kanaler?

Der er rigtig mange som spørger: Kan jeg sejle til Middelhavet gennem Europas floder og kanaler med min båd som stikker x meter og er y meter høj? Specielt med en sejlbåd kan det jo være lidt problematisk p.g.a. dybgangen.

På vandvejene i Tyskland og på Rhône kan man sejle med ret store både uden problemer. Du kan faktisk sejle hele vejen fra Østersøen til Thionville i Frankrig med en båd som er 5,1 m høj (se guidebog til den franske La Moselle). Men hvis du går hele vejen fra Nordeuropa til Middelhavet i Sydfrankrig, er du tvunget til at passere mindst én kanal af “Freycinet Standard” (et fast, fransk mål på sluser). Det er ligegyldigt hvor du vælger at gå ind i kanalerne, og hvor du vælger at gå ud i Middelhavet. Du kommer ikke udenom de små kanaker og det er her du vil finde begrænsningerne. De maksimale dimensioner her er :

Max . dybgang: 1,80 meter
Max . højde: 3,5 meter
Max . bredde: 5 meter
Max . længde: 38 meter

De mindste sluser er 38 x 5 meter. Men selvfølgelig vil man gerne have plads til at fendre af også, så at gå igennem med en båd på fem meters bredde er sandsynligvis en smule optimistisk.

Også med hensyn til højden skal du være opmærksom. Selvom VNF “garanterer” 3,5 meter, kan forskelle i vandstanden få dette tal til at mindske en lille smule. Så vær forsigtig med din radar, antenner (dit hoved ?) og andet udstyr når du passerer en bro. Forbered din båd for at gøre den så lav som muligt .

Dybgangen kan også være en smule tricky. VNF hævder, at den minimale vanddybde er 1,80 meter . Men vi har hørt om både med 1,90 meters dybgang passere uden problemer.

Så generelt når vi taler om den maksimale størrelse på både på de europæiske floder og kanaler, er det de ovenstående tal der gælder.