Skip to content

Foredrag: Et år uden sko

Fra parcelhus til palmestrand

Mange drømmer om en tilværelse med mindre stress og mere tid. Men sådan noget er jo dyrt. Er det ikke? I 2016 gjorde familien Veber drømmen til virkelig. Mor Margareta og far Thomas sagde deres job op, børnene blev taget ud af skolen, bilen blev solgt og huset udlejet. I 15 måneder sejlede de ud i det blå, levede for næsten ingen penge og mødte mennesker fra fjerne egne. ”Fra parcelhus til palmestrand” er et anderledes rejseforedrag om en ganske almindelig familie på et usædvanligt eventyr. Foredraget er baseret på bogen ”Et år uden sko”, som udkommer i sommeren 2017.

– Det lyder dyrt. Og hvad med jeres karriere?

Sådan reagerede de fleste, da Margareta og Thomas Veber sagde deres job op og tog børnene på henholdsvis ni og tolv år ud af skolen. 15 måneders eventyr ventede. På trods af omgivelsernes skepsis gennemførte de rejsen.
”Det behøver hverken at være dyrt eller karrierehæmmende at rejse. Faktisk mener mange karriere-coaches, at det ligefrem kan gavne din karriere at rejse meget, fordi du får nogle andre erfaringer. Børnenes skolegang gik det også fint med. Vi underviste dem hver dag i tre timer. Det hele handler om god planlægning og prioriteringer. Vi kunne rejse for 10.000 kroner om måneden, fordi vi fangede fisk og handlede på lokale markeder. Hver gang vi blev fristet af en restaurant, tænkte vi på, at én middag der ville forkorte vores rejse med flere dage, og så ville vi hellere lave aftensmaden selv og rejse i længere tid,” siger Thomas Veber.

15 måneder som ’de fremmede’
I foredraget fortæller Margareta og Thomas Veber, hvad der skal til for at rejse langt på trods af faste udgifter, børn i skolealderen og karriere. Gennem billeder og filmklip kommer foredragstilhørerne helt tæt på familiens liv til søs på 15 kvadratmeter, hvor ingen bare lige kunne gå ind på deres eget værelse. Og man kommer med ned i havet, når familien skal fange aftensmad. Frem for alt viser Thomas og Margreta Veber, hvad der sker, når man ikke har travlt med at komme videre til den næste destination.

”Vi oplevede mange smukke steder, men det var de mennesker, vi mødte undervejs, som gjorde mest indtryk på os. Den langsomme rejse over længere tid giver nogle andre oplevelser end et par ugers charter. De lokale rasta-familier åbnede deres hjem for os, inviterede på mad og viste os, hvordan livet hos dem foregår. Fiskerne fra stranden kom også om bord på vores båd og så, hvordan en skandinavisk familie på eventyr levede. Og ungerne spillede fodbold med lokale, fattige børn, der ikke skelnede mellem hårfarver og ressourcer. I 15 måneder var vi de fremmede, og det overskud, vi blev mødt med, har vi forsøgt at tage med hjem,” siger Margareta Veber.

Fra parcelhus til palmestrand er et gribende og anderledes rejseforedrag om at stå af hverdagens ræs og forvandle sit liv til et eventyr. Og om at tage eventyret med hjem.

FAKTA
Foredraget varer to timer
Booking: booking@thomasveber.dk

 

Thomas Veber er 41 år, forfatter og arbejdede indtil 2016 som it-chef. Han har sejlet over Atlanten tre gange, tilbragt et år på Middelhavet, kørt gennem Europa på motorcykel og svømmet med piratfisk i Venezuela. Han er forfatter til flere rejsebøger og blogger på www.thomasveber.dk.

Margareta Veber er 44 år og arbejdede indtil 2016 som børnehavepædagog. Hun har også sejlet over Atlanten tre gange og tilbragt et år på Middelhavet.

I 2016 tog parret på et års jordomsejling med deres børn. Familien levede for 10.000 kroner om måneden. SVT i Sverige fulgte familien. Udsendelsen havde 900.000 seere.

 

Jeg er omtalt i blandt andet:
medie-dk