Bavaria er noget lort?

Vi er i Marstrand, og vi følger min datter Mathilda til bussen. Hun skal ind til Gøteborg og hente en veninde som skal sejle med os et par dage.

“Hvilken båd har I?” spørger buschaufføren, som jeg (selvfølgelig) falder i snak med, inden han skal køre. Jeg står ved fordøren, og chaufføren står lige indenfor.

“En Bavaria 36,” svarer jeg.

“Hvilken båd var det?” råber en passager, som sidder på et af de forreste sæder. “Var det en Dehler?”

Buschaufføren vender sig mod passageren, og svarer at det er en Bavaria.

“Der er visse både man aldrig skal købe,” siger passageren højlydt. “Bavaria er en af dem.” Han fortsætter med at tale, men da jeg står udenfor bussen hører jeg ikke mere.

Buschaufføren ser ud som om han besværes lidt af samtalen, og da talestrømmen inde fra bussen aftager et øjeblik, vender han sig undskyldende mod mig.

“Må jeg ikke lige komme ind?” spørger jeg, og buschaufføren træder til siden, så jeg i behørig Corona-afstand kan stikke hovedet ind i bussen.

“Jeg har netop sejlet 2.400 sømil med den her Bavaria,” siger jeg og ser på passageren. “Vi har sejlet op langs Portugals kyst, over Biskayen, gennem Den Engelske Kanal, og op gennem Nordsøen. Båden var fantastisk hele vejen – også i hårdt vejr.”

“Det må have været en forfærdelig sejlads,” siger han, og fortsætter med at fortælle om, hvor dårlig en båd Bavaria er. Men det hører jeg ikke, for jeg har trukket hovedet ud i solen igen.

Buschaufføren ser på mig og smiler lidt. “Min fætter har en Bavaria 42. Den har jeg sejlet en del med. Dejlig båd.”

Det er som om vi hele tiden skal forsvare, at vi har solgt vores svenskbyggede, spidsgattede, langkølede båd og købt en serieproduceret tysk Bavaria. Egentlig havde jeg jo ikke behøvet at sige noget, men jeg følte at jeg havde behov for det. Jeg kan bagefter mærke, at jeg blev såret af passagerens udtalelser. Vi er vildt glade for vores nye båd – den har allerede bevist sit værd, og vi fortryder ikke et sekund at vi har skiftet.

Vi har heldigvis alle sammen vores holdninger til både – det ser man jo på de mange forskellige skuder som ligger i havnene. Men man behøver jo ikke at sige direkte op i hovedet på andre, at man syntes at deres både er noget lort? Det sårer faktisk!