Giver livet ikke mening?

I gamle dage gik man på jagt for at få mad på bordet. Man fiskede for at overleve. Man red på heste for at komme fra A til B. Man sejlede af samme grund. Eller for at lægge garn. Man dyrkede gulerødder og kartofler, ikke fordi det var hyggeligt, men fordi man behøvede mad. For at overleve.

I vore dage, i den vestlige verden, har vi ikke den slags problemer. Ren, basal overlevelse er i hvert fald (og heldigvis) ikke noget vi behøver at bekymre os om. De fleste af os arbejder heller ikke med noget som har direkte indflydelse på vores overlevelse. Men det betyder måske også, at der mangler noget i vores liv? Noget som virkelig giver mening, på et basalt og grundlæggende plan? Noget som kan tilfredsstille det menneskelige instinkt for at kæmpe for sin overlevelse?

Alt det man tidligere gjorde for at overleve, gør man nu i sin fritid. Jager, fisker, rider, sejler og dyrker køkkenhaver. Det giver god mening i et liv som ellers er præget af kontorer, supermarkeder og motorvejskøer.

Hvor man før i tiden sejlede fordi man skulle fra A til B, fordi man var tvunget, gør man det nu for sjov, og som oftest kun fra A til A. Der er ingen tvivl om, at livet på en sejlbåd giver mening. Her kan man opleve de basale, overlevelsesmæssige udfordringer igen. Dem som vores stenalderforfædre kæmpede med. Det er et rigtigt problem når vandtanken er tom. Det er et rigtigt problem hvis vinden vender på ankerpladsen, og man pludselig ligger opankret ved en luv kyst. Det føles som et rigtigt problem hvis vinden er imod, det regner, blæser og er koldt. Det er ubehageligt når man står i situationen, men man er glad og tilfreds når man har løst problemet.

Det enkle liv på en båd gør også, at man værdsætter højdepunkterne mere. Når man har oplevet modgangen, skal der ikke så meget medgang til for at bringe glæde. Efter en sejlads med høj søgang, regn, modvind og søsyge nyder man virkelig at komme ned i en varm kahyt. Tænde petroleumslampen og få en kop med varm kakao og et stykke knækbrød med spegepølse. Så er kontoret, bilkøerne og rudekuverterne meget langt væk. Kakaoen havde ikke smagt nær så godt, hvis det havde været solskin og varmt ude.

Jeg mener ikke at livet er uden mening, men at sejle giver det i hvert fald mere værdi. Eller at dyrke sin egen mad, eller at fiske. Ting man før i tiden gjorde for ren overlevelse. Jeg hverken jager eller fisker, men jeg går ud fra at det er det samme. Er du enig med mig?