Jordomsejling for 1.360,- kr.
I forbindelse med Hold kæft og rejs skrev jeg tidligere om Bettina og Brian som sejlede til Caribien med 30.000,- kr. i rejsekassen. Der var flere som satte spørgsmålstegn ved dette lave beløb. Kan det virkelig passe? Har de ikke gået på kompromis med sikkerheden?
Ja, det passer og nej, de havde både redningsflåde og EPIRB ombord på båden som også var forstærket inden afgang.
Jorden rundt i en Vega
For god ordens skyld snakkede jeg bagefter med en anden ung sejler. Daniel Henrikson, som sejlede jorden rundt i en Albin Vega sammen med to venner, havde også et meget lille budget på deres to-årige tur rundt om Jorden. Deres regnskab ser sådan her ud:
- Indkøb af båd: En 28 fods Albin Vega fra 1968: 50.000 kr.
- Udrustning: Bl.a. vindror, redningsflåde, EPIRB og rulle til forsejlet: 50.000 kr.
- Fælles skibskasse til to år for alle tre: 50.000 kr.
- Privat rejsekasse til begge år: ca. 16.000 kr. pr. person.
- Der kom yderligere lidt penge i skibskassen ved en gang imellem at sejle med gaster for €10 pr. nat.
Daniel og hans venner havde et totalt budget inkl. indkøb og udrustning af båden på ca. 200.000 kr. Det er 33.000 kr. pr. person pr. år, hvilket svarer til 2.750 kr. pr. måned. Hvis båden og dens udrustning ikke regnes med, er de nede i 1.360 kr. pr. måned. Ret imponerende.
Det er tankevækkende at en jordomsejling kan realiseres for den samme pris som en ny Mazda 3 (eller som en Toyota Yaris hvis ikke båden, som blev solgt efter sejladsen, regnes med). Vi er sikkert ikke allesammen villige til at skrue så meget ned på budgettet som mine eksempler her, men det viser, at hvis man virkelig vil, kan man få meget store oplevelser for meget små penge.
Ville du kunne gå på kompromis for at få råd til at komme afsted? For eksempel ved at købe en gammel bil i stedet for en ny?
OPDATERING 24/6-2023:
Det er ret lang tid siden, at Daniel og hans venner sejlede Jorden rundt. Men princippet er stadigvæk det samme: Med en billig båd, og ved at holde på pengene, kan man nå virkelig langt.
Bjørn Jensen
november 7, 2015 @ 11:14
Hej Thomas.
Jeg går ikke ud fra, at det handler om, hvem af os, der kan finde rejsende med laveste total-budget? 😉
Så vil jeg da henvise til en masse litteratur fra dengang, hvor unge menneskers foretrukne modebeklædningsgenstand var en islandsk sweater- 70erne.
Jeg husker i hvert fald en fremragende lille bog om danskere på langfart. Blandt andet en ung knægt på to meter, der fandt en lille 18 fods juniortype-båd på Christiania og klaskede flerfarvede polyester på den og sejlede på eventyr. Jeg mindes, at hovedtemaet var, hvor pokkers få midler han havde og rejsen over Stillehavet til Hawaii var med grove frugter og en stor 50 kilos sæk ris.
Jan Eske Bertelsens “18000 sømil midt i verdenen” bør være en “bibel” ud i inspiration for unge under 20 uden et etableret liv. Min kærestes far tog afsted i en Sagitta 26 i sidst 70erne. Henrik Scholdan Hansen i sin Nimbus 26, Svend Billesbølle, Svend Lundins fantastiske rejser og jeg kunne da blive ved.
Min pointe er, at der altså er stor forskel på “total”-budgettet for voksne mennesker, der er etableret og skal rykke op for nogle år og så unge mennesker, der kommer lige fra forældrenes børneværelse.
Længden at turen samt antallet ombord spiller også en meget stor rolle i total-budgettet. Er turens længde eksempelvis så lang, at grej skal skiftes undervejs eller skal der være til flybilletter hjem? Er boligen fremlejet for et par år eller er man på orlov fra jobbet og igen, kan jeg da blive ved, hvis vi taler realistisk budget for voksne mennesker.
Når det er skrevet, så synes jeg da, at jeg vil understrege det fine i dine pointer om, at man ikke behøver være millionær for at få et sejlereventyr.
Måske skulle man starte med at inspirere den unge generation til at genopdage sejlsport først.
Udviklingen bærer desværre præg af, at havne det kommende årti er på vej hen mod at blive the yards of broken dreams.
Thomas Veber
november 7, 2015 @ 12:39
Hej Bjørn
Tak for dit fine input. Det er selvfølgelig ikke en konkurrence om at have det laveste budget. Man bliver jo nødt til at finde et budget som passer én selv.
Men jeg vil gerne sætte fokus på at det KAN lade sig gøre for meget få penge. Det er udelukkende et spørgsmål om prioritering.
God weekend,
Thomas
Bent pedersen
november 7, 2015 @ 11:15
Ingen kompromis her, vi går all-in. Vores gamle biler solgt til skrot, huset solgt, jobs opsagt, indbo solgt eller givet væk. Vi boede i båden sidste 3/4 år før vi tog afsted. Selvfølgelig kan det lade sig gøre.
Thomas Veber
november 7, 2015 @ 12:40
Helt sikkert, Bent!
Hilsen Thomas
Økonomi på langturen – Thomas Veber
september 30, 2019 @ 21:07
[…] Daniel sejlede jorden rundt for 1.360,- kr/måned […]