Langturssejlads under Corona

Er det overstået?

Da jeg i 2020 havde min næsten umulige havsejlads fra Mallorca til Marstal, rundt om Gibraltar, Atlanten og Den Engelske Kanal var verden i panik, og vi var alle bange for at få Corona – og måske endda for at dø.

Mange havne var fuldstændigt lukkede, og mange ting var meget svære – udover sejladsen.

Da jeg sidste år sejlede gennem Europas floder og kanaler til Middelhavet, vidste vi faktisk ikke før end i sidste øjeblik om turen kunne lade sig gøre pga. Tysklands lukkede grænser mod Danmark.

Men vi vidste mere om pandemien og var ikke bange på samme måde. Restriktionerne var netop lettede en smule.

Da vi først var afsted, var pandemien ikke noget vi mærkede. Men uroen lå hele tiden og rumlede. Lukkes der ned igen, så jeg endnu engang skal have en båd i udlandet som jeg ikke kan komme til?

 

Langtur i Corona-tid

Til sommer planlægger jeg endnu en tur. Denne gang gennem Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig.

Lige nu ser alt lyst ud. Alle restriktioner er væk herhjemme, og Europa er næsten tilbage til en slags normalitet.

Skal man længere væk end Europa kan det dog se anderledes ud, f.eks. med karantæner og dyre PCR-tests. Også selvom man er vaccineret. Kravene er forskellige fra land til land, så det skal undersøges.

 

Hvordan tænker jeg?

Jeg tænker selv sådan her:

  • Vi regner med at det bliver til noget, indtil det modsatte evt. er bevist få dage inden afgang.
  • Vi planlægger ikke i detaljer. Der kan jo komme ændringer.
  • Undersøger nøje hvilke indrejserestriktioner hvert land har. Man kan ikke længere regne med, at en (eller to eller tre) vaccinationer giver fri indrejse.
  • Kræver af besætningen at den er vaccineret hvis vi skal udenfor Europa. De politiske restriktioner ved indrejse kan være uoverskuelige, hvis man ikke er vaccineret – og det falder tilbage på skipper.

 

Vi ved ingenting

Vi har set, at når vi tror, at alt er i orden igen kommer der pludselig nye, forhøjede smittetal. Og det går stærkt. Det som er muligt i dag, er det måske ikke i næste uge. Det er svært at forudsige.

Det er nok bare en uro som vi langturssejlere må regne med at have i øjeblikket. På samme måde som vi er nødt til at planlægge efter vejret, må vi også være forberedt på eventuelle nye corona-restriktioner som vi ikke har en chance for at vide noget om.

Måske kommer der pludselig en ny mutation, som betyder at verden på få dage lukker ned igen? Vi ved det ikke.

Det eneste vi ved, er at vi ikke ved noget. Men har vi usikkerheden med i planlægningen tror jeg at det går.