Et års sejlads i Caribien for 30.000,- kr

 

Jeg hører om mange som siger, at de ikke kan sejle ud på langtur fordi de ikke har råd. Men hvad rejsen koster afhænger lige så meget af personlighed, som af rejsens art.

Til Hold kæft og rejs har jeg derfor interviewet Bettina og Brian fra Sydfyn. De sejlede 11 måneder til Caribien for kun 30.000,- kr totalt. Jeg kender andre sejlere, som har brugt ti gange så meget under deres sejladser.

Bettina og Brian har mange tips til at spare penge og rejse på et lille budget. Et af dem er, at hvis man bruger mange penge hjemme, bruger man også mange penge når man rejser.

Kan man sætte sit forbrug ned i planlægningsfasen hjemme, vil man hurtigere kunne spare penge sammen. Tankegangen om at bruge færre penge vil også betyde, at rejsen er billigere når først man er afsted. Er man opmærksom på hvad man bruger penge på, vil denne opmærksomhed følge med på rejsen. Det er ikke let, men der er en dobbeltgevinst ved at være opmærksom på hvad man bruger penge på. Det gælder om at prioritere forbruget.

Lad shopping-genet blive hjemme

“Når man er afsted skal shopping-genet gemmes langt væk,” fortalte Bettina. “Man skal ikke bare shoppe videre, men erstatte det med at leve i nuet og at være glad for det man oplever. Så er det dér man får sit kick, og ikke gennem at købe noget nyt. Hvad er lykken? For os var den i hvert fald, at rejsen varede længst muligt. Bruger man af pengene, varer lykken helt enkelt kortere.”

I min samtale med Brian og Bettina var det tydeligt, at det for dem ikke er pengene som giver lykken.

“Vi glæder os over de små værdier,” sagde Brian. “Vi glæder os over at vi kan lave et spejlæg ombord på båden, eller at man kan lave en kop kaffe. Det er hyggeligt at ligge for anker og at tænde en ankerlanterne om aftenen. Så kan det jo godt være at man har en flaske gin nede i kølsvinet, som man finder frem.”

Pas på med de små beløb

“Det er de små beløb som løber op,” mener Brian. “Vi skal lige op og sidde på en café, sagde mange sejlere, og så lige pludselig, i stedet for at drikke en enkelt øl, så har man drukket otte. Det sker ofte. Der er mange små beløb som løber op.”

I Caribien var vi ofte en flok sejlere som lige skulle ind på strandbaren og have en “sundowner” om aftenen. Bettina og Brian sagde nej tak, når de blev inviteret med. Den gang på Tobago syntes jeg at det var lidt mærkeligt. Når jeg hører deres filosofi nu, virker det klogt. Jeg brugte dengang flere penge på fem måneder, end de tilsammen brugte på elleve.

“Det er jo ikke det, at vi ikke var med,” uddybede Brian. “Man kan sagtens gå ned og købe en kasse øl i den billige butik, og tage dem med ned på stranden. Vi har da siddet nede på stranden sammen med andre og haft nogle øl med. Det er jo ikke noget som koster ret meget. Det er faktisk også otte gange hyggeligere, end hvis man sad et sted inde i byen. Så spilles der guitar og nogen laver et lille bål.”

For Brian er der ingen tvivl: Man skal ikke have tegnebogen op med mindre man skal købe kartofler.

Undskyldninger går ikke

Bettina mener at det er et spørgsmål om at have styr på sine undskyldninger. “Det duer ikke at komme med en masse undskyldninger, hver gang man får lyst til at bruge penge: Nu er vi jo ude at rejse, så vi skal have det lidt godt. Vi skal bare slappe af og nyde livet. Hvis man er ude og spise, eller lige skal op og have en øl og en drink hver eneste dag, løber det meget hurtigt op. Det er ikke der man skal nyde livet. Det er bare 20,- kr, eller 50,- kr ekstra, kan man tænke. Men det bliver mange penge i længden hvis man gør det hver eneste dag. Jo flere penge man har, jo mere fri er man, og så er det bare om at beholde dem, for så har man sin frihed.”

Afslutningsvist sagde Brian noget som virkelig fik mig til at tænke: “Når man rejser burde man jo i princippet kunne leve for de samme penge, som når man er på S.U., ikke?”

De fleste af os har nok prøvet at leve på S.U. Når jeg tænker tilbage på min egen studietid manglede jeg faktisk ikke noget. Spørgsmålet er om man er villig til at sætte forbruget ned til det niveau igen i en tid? For at få de mange store oplevelser som en lang rejse giver? Altså hvis økonomien er et problem og alternativet er slet ikke at komme afsted?

Jeg er imponeret over at man kan sejle så længe for 30.000,- kr. Kunne du gøre det samme? Kunne du leve for en S.U. igen?

bog
Foto: kellinahandbasket

Hold kæft og rejs
I mandags havde jeg et langt møde med min fantastiske redaktør. Selvom det er et næsten færdigt manus hun har læst igennem, er der stadig flere hundrede timers arbejde med at omskrive og finpudse inden det bliver en færdig bog.

Når den er færdig bliver det en bog fyldt med gode rejsehistorier, men også en manual til hvordan man selv kan tage på jordomsejling, road trip eller afsted med rygsækken. Bogens præmis er at der ikke er nogen undskyldninger for ikke at gøre det.

Titlen vi indtil videre har bestemt er Hold kæft og rejs. En lidt provokerende titel. Men er den for provokerende? Jeg er i vildrede …

NOTE august 2022:

Det er en del år siden Bettina og Brian sejlede, og med inflation og prisstigninger er det måske svært at gøre om for andre – selv med et meget mådeholdende liv. Men idéen om at holde i pengene og tænke sig om fungerer stadigvæk!