Film om sluser

Det de fleste spørger om efter en kanaltur ned gennem Europa er: Hvordan gør man i sluserne? Det var også derfor jeg skrev Slusehåndbogen. Der er masser bøger som beskriver rutevalg og hvad man kan opleve undervejs, men der var ingen som beskrev hvordan sluserne skulle håndteres.

Sluserne på Götakanalen i Sverige minder meget om dem på de mindre franske kanaler. Man kan derfor få et godt overblik over sluserne ved at se denne instruktionsvideo fra Götakanalen:

Ud over at der er flere fortøjningsringe i sluserne på Götakanalen, er en stor forskel på de svenske og franske sluser, at de svenske er bemandede med kompetent og serviceminded personale. De franske er ofte automatiske. Hvis man føler sig usikker, kan man derfor i Sverige tale med slusevagten inden slusning. Hun vil i så fald køre slusen lidt langsommere og “blidere”.

Jeg er ikke enig med filmen i, at man skal fastgøre fortøjningen i land, når man sluser opad. Det er meget hurtigere at få fortøjningen ombord igen efter endt slusning, hvis den bare går igennem ringen og tilbage til båden. Sluserne ligger mange steder tæt i Frankrig, og derfor kan det være fint at kunne komme hurtigt ind og ud.

Har du nogle gode tips til sluser? Del dem gerne i kommentarerne herunder.


Bonus: Gratis bog
Jeg vil gerne give dig min bog Sejl til Middelhavet. Den er fyldt med tips og tricks til hvordan man lettest muligt sejler til Middelhavet. Klick her for at få bogen nu