Frygter du også pirater?
Der er mange ting sejlere kan være bange for inden de begiver sig ud på havet. Storm, forlis, drukning og kollision er bare nogle. Hvis man anstrenger sig, kan man sikkert finde flere farer end glæder ved at være på havet. Heldigvis kan man ret let sikre sig mod de fleste farer med lidt planlægning. Men én fare vækker endnu større rædsel end alle de andre: Pirateri.
For et par uger siden var jeg på en skrivecafé på Skriveværkstedet i København. Skriveværkstedet er en interessant blanding af et forlag, redaktører, illustratorer og korrekturlæsere som hjælper forfattere med kurser og konsulentbistand til at skrive bedre bøger.
Skrivecaféen er et tilbud Skriveværkstedet har hvert kvartal. Her bliver der i løbet af et par timer holdt en række spændende foredrag. Et af dem var denne gang med eventyreren Rasmus Krath, som lever af at rejse rundt i verden og senere holde foredrag om sine oplevelser.
I piraternes favntag
Rasmus Krath forsøgte ikke at undgå det som vi sejlere er allermest bange for. Han opsøgte derimod piraternes højborg i Somalias Puntland-provins. På foredraget viste Rasmus et kort klip fra den film han indspillede, mens han var i Somalia og besøgte piraterne. Det var stærke sager, som gjorde et dybt indtryk på mig og satte mange tanker i gang. Jeg kontaktede derfor Rasmus Krath et par dage senere, og spurgte ham om han dog ikke var bange mens han var i Somalia? Pirateri er jo stort set den værste katastrofe jeg kan forestille mig på havet.
“Jeg havde en mening med projektet, der rakte ud over mig selv,” svarede Rasmus. “Jeg ville fortælle historien om Somalia og påvirke folks syn på elendigheden der. Så projektet handlede ikke kun om mig. Min frygt blev vejet op imod et ‘større’ formål.”
Gør det for andre end dig selv
At Rasmus Krath involverer sig i andre og deres liv, er der ingen tvivl om. Når han rejser sætter han sig ind i de lokale forhold, og hvordan folk tænker og føler. Han mener, at man får meget mere ud af at rejse, og også at sejle, hvis man gør det for andre end sig selv. Som professionel eventyrer ved han hvad han taler om. Det er når man involverer andre i sit “projekt” at de store oplevelser kommer. Det er lettere at blive “inviteret”, hvis man også selv inviterer. Det er lettere at få hjælp hvis man selv hjælper andre. Når man interesserer sig for andre, og deres problemer, får man en helt anden kontakt.
“Det bliver bare federe, når det rækker ud, så andre også får noget ud af det,” forklarede han. “Det er desuden det mindste man kan gøre overfor dem ude i verden man involverer i projektet. Ellers er deres venlighed, og måske risikovillighed, kun gået til dig alene som person. No trade.”
Var det risikoen værd?
Det som ofte holder os tilbage fra de store eventyr er risikoen. Måske ikke risikoen for liv og helse, som for Rasmus Krath i Somalia, men måske frygten for ikke at kunne få arbejde når vi kommer hjem igen, at børnene kommer bagud i skolen eller at vi ikke får indbetalt nok til pensionen.
Jeg spurgte derfor Rasmus Krath, om det var risikoen værd. Den frygt han skulle overvinde, og den risiko han tog, var trods alt meget større end de bekymringer som holder mig selv tilbage fra at forfølge visse drømme. Vejer erfaringerne og oplevelserne tungere på vægtskålen end frygten og risikoen inden?
“Det var absolut det hele værd. Min film er blevet sendt i 25 lande, jeg har holdt 200 foredrag, været i 20 TV-interviews i Danmark. Sammenlagt har jeg nået mange millioner mennesker med historier, tanker og holdninger i forhold til Somalia. Jeg føler mig meget privilegeret og heldig over at have fået lov til at nå så langt ud. Min egen frygt fylder stort set ingenting i denne sammenhæng.”
Gør det
Vi “almindelige” mennesker kan lære meget af Rasmus Krath. Vi behøver måske ikke at tage til et af de farligste steder i verden, men vi går måske og overvejer, om vi tør rejse ud i verden i nogle måneder, eller måske endda i nogle år.
Mark Twain er ofte blevet citeret for følgende:
Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbour. Catch the trade winds in sails. Explore. Dream. Discover.
Rasmus Krath er ikke uenig: “Følg drømmen, men træd ikke andre over tæerne undervejs for at opfylde den. Det lyder måske ret frelst – men jeg mener det, følg din drøm.”
Du kan læse mere om eventyreren Rasmus Krath på hans hjemmeside. Her er der også en liste over alle de foredrag han holder. Jeg kan varmt anbefale at høre ham!
Hvad er din største frygt?
Jeg syntes at det her med frygt er interessant, og jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad din største frygt er? Eller har du måske tidligere haft en frygt men overvundet den? Jeg vil meget gerne høre om det!
(Alle fotos © Rasmus Krath. Piratflaget © mandolux via Compfight cc)
Søren Dahl
oktober 8, 2014 @ 10:09
For nogle år siden var min største frygt ikke at udleve mine inderste følelser for andre mennesker. En god ven hjalp mig på vej ved at sige : “Du taler om det hele tiden, men gør alt for lidt ud af det. Og vennen sagde: Nu er tiden kommet : DO IT” Og jeg gjorde det …….. det ændrede totalt mit liv til et absolut positivt aspekt.
Denne oplevelse gav mig en selvtillid, som jeg tænker tilbage på hver gang, at jeg er i kontakt med min frygt. Den stærkeste kraft til at overvinde frygt er : Kærlighed.
Thomas Veber
oktober 8, 2014 @ 10:39
Det er et godt input, Søren. Tak for det!
Kaj Værens
oktober 8, 2014 @ 18:11
Frygt er en tilstand jeg ikke har bevæget mig meget i. Jeg tænker at svømme med hajer vil være skrækindjagende, alligevel læser jeg at mange har gjort det og fået vældige oplevelser ud af det, Troels Kløvedal skrev noget om han blev så bange så han kunne løbe på vandet første gang han så en haj under vandet.
Pirater er jo mennesker der har gjort pirateri til en levevej, jeg vil nok ikke opsøge dem i min sejlbåd og i deres øjne ligne en million.
Thomas Veber
oktober 11, 2014 @ 07:25
Det er en god pointe med hajerne!
Af sted til halv pris
november 14, 2014 @ 00:43
[…] sove ved Mount Everests fod eller rejse ni gange til Brasilien. Det er hverdagen for vestjyden Rasmus Krath. I bogen “Af sted” får vi lov til, i et letlæst sprog og med lækkert layout, at få […]