Lydbøger på rejsen

Hvert år sejler jeg til Langtursejlernes pinsetræf i Øer. Som oftest sejler jeg de 110 sm. alene. Det tager et lille døgns tid og er en herlig, afstressende og meditativ tur. Et døgn alene med sine tanker, havet, naturen og måske et enkelt marsvin eller to – det giver ny energi til sjælen.

Dette år spurgte min datter på 9 år om hun måtte følge med. Det var jeg først lidt skeptisk overfor. Det er en lang tur, og tålmodigheden med et barn er måske ikke den største når man er træt efter en lang sejlads. Men jeg lod mig overtale. Vejret skulle også blive godt. Platlæns eller slør det meste af vejen.

Det er nogle dejlige snakke man kan have med sin 9-årige datter ombord på en båd. Specielt når turen er så lang, at man når at spise flere måltider, bage boller, spille og synge, tegne og læse historier.

Men når alt dette er gjort, når alle problemer i skolen er diskuterede og når drømmene for fremtiden er ventilerede, er det fantastisk med højttalere i cockpittet. Så kan vi sætte en god lydbog på og stadig være sammen, holde udkig og sejle.

Vi sejlede med butterfly-sejl over Kattegat. Solen skinnede, det var varmt og Harry Potter tryllebandt os begge. Men midt ude i Kattegat byggede skyerne sig op til en sort mur foran os. Drømmesejladsen så ud til at ændre sig til noget man ikke vil udsætte sin 9-årige datter for.

“Skynd dig at tage regntøj på,” råbte jeg mens jeg selv rebede storen og skiftede genuan ud med en lille fok.

Lydboeger2

Da alt var klart kom vinden. Fra 4-5 m/s til kuling på et minut. Vinden vendte 180 grader fra en behagelig platlæns til en kryds, og vandet stod ind over båden.

Men hele tiden var det helt udramatisk. Der var ingen uro, ingen søsyge og ingen frygt. For vindroret styrede og vi kunne sidde i tørvejr helt fremme under sprayhooden og spise chips og drikke cola mens Harry Potter stadig underholdt os. Da vi var fremme sagde Mathilda: “Øv, er vi allerede fremme? Jeg ville ønske at vi skulle sejle et døgn til.”

Vi har ikke noget tv ombord og skal heller aldrig have det. Men lydbøger konsumerer vi i kilo(byte)-vis. Vi bruger dem også i bilen hvis vi skal køre langt. Jeg har endda haft ungerne med oppe i båden om vinteren, mens hun stod på land, så de kunne lytte på historier mens jeg arbejdede. Om natten, når børnene sover, bruger vi voksne højttalerne i cockpittet til interessante podcasts fra DR.

Jeg skal måske lige nævne, at højttalerne også kan bruges ved en spontan fest med dans på agterdækket.

Har du nogle gode tips til at få tiden til at gå med på de lange ture?