Sådan sejler du i tidevand

I Danmark har vi så lidt tidevand, at det aldrig er noget vi tager højde for. Men sejler vi lidt længere ud i verden, for eksempel til Skotland eller ud gennem Kielerkanalen, er tidevand noget man skal tage højde for. Men hvordan gør man?

Det de fleste vil kalde den “rigtige måde” at beregne tidevand på, er at læse tidevandstabellerne i Reeds Nautical Almanac. Det kan være ret forvirrende med alle tabeller og med korrektion af tiden og forbehold for UTC- og sommer/vintertid laver man let fejl. Når det fungerer er det dog ret tilfredsstillende at have lavet de rigtige beregninger. Lidt ligesom jeg forestiller mig at det er, når man har fundet sin position med en sekstant eller malet sin træbåd med linoliemaling.

Man kan tage et kursus i tidevand, og det vil jeg helt klart anbefale. Så får man den grundlæggende forståelse for tidevand. Men i vore dage er der meget lettere alternativer til tidevandstabellerne og beregningerne – ligesom GPS’en også er meget lettere at bruge end sekstanten.

 

Tidevand på to måder

Tidevandet påvirker dig på to måder:

Vertikalt

Vandet flytter sig sidelæns, og det giver strøm. Først den ene vej, og ca. seks timer senere, den anden vej. Det er rigtig dejligt, og i visse situationer helt nødvendigt, at sejle med strømmen eller ved “slackwater”, når der ingen strøm er. Tidevandstrømmen kan være 1-6 knob eller mere, og det vil man jo nødigt sejle imod? Så er det bedre at time sin sejlads, så man får medstrøm.

Horsontalt

Tidevandet betyder også høj- og lavvande. Heldigvis er den dybde som står i søkortet altid den dybde som er ved det absolut laveste lavvande. Så hvis du vil sejle sikkert, så sejl efter dybderne i søkortet. Men nogle gange vil du måske gerne skyde en genvej? Det kan du sagtens gøre ved højvande. Og visse havne i Den Engelske Kanal kan du kun komme ind i ved højvande.

Derfor er du nødt til at vide både hvilken vej vandet flytter sig, og om det er ved at blive høj- eller lavvande.

Da jeg i sommers sejlede i Den Engelske Kanal brugte jeg udelukkende den enkle og moderne metode jeg vil fortælle om her.

 

Den lette måde med tidevand

Navionics laver søkort til plottere, men findes også som en app til Android og iOS. Det kan være rigtig godt at have den som reserve på sin mobil/tablet, så man har et nødsystem, hvis strømmen skulle gå i båden, eller plotteren går i stykker.

Men der er også en bonus med Navionics – appen viser tidevandet på en let og overskuelig måde.

Se skærmdumpet herunder. Det er fra indsejlingen til Kielerkanalen fra Nordsøen – et sted, hvor det er vigtigt at time tidevandet rigtigt:

De små symboler viser hvordan tidevandet er netop nu. Pilene viser strømmens retning og de små firkanter viser dybden. Klicker man på dem kan man også få at vide hvordan det ser ud fremover:

Strøm

Klick på et af symbolerne for strøm:

Så kan du se hvordan strømmen vil være for givne tidspunkter fremover.

 

Høj/lavvande

Klick på et af symbolerne for høj/lavvande:

Så kan du se hvordan høj/lavvande ser ud fremover på netop dette sted.

 

Med Navionics er det ret let at planlægge sin sejlads, for direkte på søkortet kan man se hvordan tidevandet er både nu og fremover.

Mange vil sikkert mene, at dette ikke er den korrekte måde at gøre det på. Jeg er dog helt overbevist om, at om nogle år gør alle sådan her. Der er heller ikke mange som bruger sekstant eller ikke stoler på GPS’en i vore dage?

Bonus: Gratis bog
Jeg vil gerne give dig min bog Sejl til Middelhavet. Den er fyldt med tips og tricks til hvordan man lettest muligt sejler til Middelhavet. KLICK HER her for at få bogen nu