Arbejd undervejs

Den største udfordring ved at tage afsted på langturssejlads eller en længere rejse er for mange økonomi og arbejde. Det er også min egen største udfordring, og derfor omhandler to kapitler i Hold kæft og rejs om netop økonomi og arbejde.

Rejs og arbejd

Da vi sejlede i Middelhavet arbejdede jeg fra båden imens. Det var ikke altid lige sjovt at skulle omstille hjernen til at forlade “langtursejlermiljøet” for at komme tilbage til “arbejdsmiljøet”. Men for det meste gik det godt. Det betød til gengæld, at vi under året i Middelhavet faktisk ikke behøvede at bruge af de sammensparede penge.

902052_10151584388004078_104986226_o (1)
Nikolaj Astrup i Peking

En ekspert på at rejse og arbejde er Nikolaj Astrup som er selvstændig og bl.a. står bag det meget omtalte Refuga – tidligere Work Away.

Nikolaj er en digital nomade, dvs. at han driver sit firma mens han rejser. Han har de sidste par år boet i blandt andet Peking, Barcelona, Marokko, Chile og Brasilien – hele tiden mens han har levet af sit firma hjemme i Danmark. Han har rigtig, rigtig mange tips til at arbejde mens man rejser.

Et af dem er, at der faktisk kan være en fordel ved at rejse, hvis man har ønsket om at starte eget firma. Det kunne for eksempel være til Marokko, Thailand, Filippinerne, eller et andet land med lave leveomkostninger. Hvis man kan få sit firma til at give 8-10.000,- kr om måneden vil man uden problemer kunne leve godt af det i disse lande. Det vil betyde at man kan komme hurtigere igang fordi leveomkostningerne der ikke er så høje. Man vil kunne gå all in og ikke behøve at køre sit firma som et hobby-projekt ved siden af sin ansættelse. Det vil give mere tid til at opbygge sit firma og øge omsætningen.

Jeg syntes at dette er en rigtig god idé. Jeg forestiller mig også, at hvis man har sparet penge til at sejle Jorden rundt, og kan klare sig, så kunne man også under tiden begynde at bygge et firma op mens man er på båden. Da der allerede findes opsparede penge, er der jo ikke noget krav om nogen større omsætning mens man sejler.

Kan du tage din ansættelse med dig?

Nikolaj Astrup møder på sine rejser mange andre som finansierer sine udlandsophold ved at have arbejde med sig hjemmefra. Langt størstedelen har dog ikke egne firmaer, men fuldstændigt normale jobs. Journalister, IT-folk og flere andre brancher er ikke længere så meget ude, men laver det meste på nettet eller på telefon.

“I Kina mødte vi en journalist fra Washington,” fortalte Nikolaj under interviewet til min bog. “Han havde fået lov til at køre sit job fra Peking, og havde til gengæld tilbudt at gå en lille smule ned i løn. Han leverer det samme, så det er win-win for alle parter. Det bliver mere og mere almindeligt at rejse rundt samtidig med at man arbejder og er ansat. Det er ikke ferie.”

Måske sidder du også selv det meste af dagen foran en PC og kan lave en lignende aftale med din egen arbejdsgiver?

Man kan også være freelancer

Det er sikkert ikke alle som har lyst til at starte et firma ligesom Nikolaj Astrup. Der er dog stadig mange muligheder for at finde arbejde man kan tage med sig når man sejler eller rejser. Hvis du kan noget med grafik, design, programmering, hjemmesider, skrivning, arkitektur, teknik, markedsføring, salg, bogføring, sprog, fotografering, beregning eller noget som helst andet som kan løses på en computer, er der muligheder som freelancer.

En del internetsider er specialiserede på at skabe kontakt mellem freelancere og arbejdsgivere som ønsker løsning af afgrænsede opgaver. Der er muligheder indenfor stort set alle brancher og arbejdsgiverne findes over hele verden. Jeg kender flere som med success har fået opgaver fra disse sites.

Herunder er et par seriøse hjemmesider hvor man kan finde freelance-opgaver:

www.freelancer.com og www.upwork.com
Meget store verdensomspændende sites. Der er opgaver inden for hundredevis af forskellige kategorier.

www.amino.dk
En sektion på danske Amino.dk har også opslag for virksomheder og freelancere. Her er virksomhederne og freelancerne udelukkende danske.