Den mest stædige vinder

“Må jeg også gerne sige pokkers?” spørger Troels. Det var ikke ordet “pokkers” jeg brugte, da der knækkede en lille skrue på motoren, som gjorde at den ikke kunne startes. En speciel slags skrue som det er umuligt at få fat i på Tobago. Det var faktisk et meget grimt ord, og egentligen ikke noget børn skal høre. De skal absolut ikke bruge det selv.

“Ja, når det gælder motoren lige nu, må du gerne sige pokkers,” svarer jeg.

Det er alvorligt at vi ikke kan få motoren igang. Brændingen er begyndt at slå ind mod Pirates Bay i meterhøje vandeksplosioner. Hvis ankeret slipper nu, og vi ikke kan starte motoren, er det farvel til både Anna Lisa og eventyr.

“Sejl rundt og spørg de andre både, om de har en i reserve,” siger Margareta.

Jeg diskuterer forskellige løsninger med besætningerne på de andre både. Ingen har en hul-skrue i reserve og desværre virker det til at det bedste forslag er et fly til Trinidad.

Så kommer jeg over til amerikaneren Billy. Dagen inden var vi ude at fiske sammen, og jeg ved at han har god forstand på motorer.

skruen

“Sådan en skrue kan du da sagtens lave selv,” siger han da jeg fortæller om mit problem. “Har du en skrue i den rigtige diameter ombord?”

Jeg nikker. Jeg har så mange reservedele, værktøj og skruer ombord, at jeg kan reparere alt. Troede jeg altså.

“Har du også en fil?” fortsætter Billy. “Så skal du bare file gevindet af på den ene side af skruen. Så kan dieselen løbe på siden af den i stedet for igennem den.”

Vores lille jolle nærmest planer tilbage til Anna Lisa. “Nu skal jeg starte motoren,” råber jeg til Margareta, og finder skruestik, skruer, fil og nedstryger frem næsten inden jeg er ude af jollen.

Ti minutter senere danser jeg en sejrsdans på agterdækket for at tiltrække mig Billys opmærksomhed. Motoren brummer som den skal, og den startede i første forsøg. Billy kommer med det samme over i sin jolle. Jeg viser ham stolt reparationen, og han garanterer at den vil holde.

Vi har lært noget vigtigt af det her, og da autopiloten gik i stykker på vej til Kap Verde: Selvom det ser umuligt ud skal man fortsætte at kæmpe. Lige pludselig er der alligevel en løsning.

annalisa