Hold dig vågen på nattevagten

wpid-2016-08-10-12.54.50.jpg.jpeg

Klokken nærmer sig 3, og jeg har nattevagten. Lige over kølvandet, som oplyses af agterlanternen, hviler Nordstjernen. Den er i nat kun én af mange millioner stjerner, men den er den eneste jeg kan navnet på. I morgen er vi ved den spanske ø Es Palmador.

Ny ø, nye oplevelser.

Mine øjenlåg er så tunge, at det kræver en helt umenneskelig kraft at holde dem så langt oppe, at jeg kan holde udkig efter andre lanterner på havet. Jeg ved, at hvis jeg giver efter bare et øjeblik, vil øjnene lukke sig som vindebroen på en borg, og de vil ikke åbne sig igen før solen står op.

Det må ikke ske, men kampen er hård.

Sygeplejersketricket

Så kommer jeg til at tænke på sygeplejersketricket. Jeg har hørt, at når en sygeplejerske skal holde sig vågen, sidder hun med sine nøgler i hånden. Hvis hun falder i søvn taber hun dem og vågner.

Jeg har ingen nøgler, så jeg prøver med lommelygten.

Da den et par minutter efter glider ud af min hånd, giver det et ryk i hele kroppen på mig. Larmen som kommer, når den rammer dørken vækker sikkert også resten af besætningen. Ikke optimalt, så jeg prøver med en flip-flop som nogen har efterladt. Den fungerer lige så godt. Det er ikke lyden når den lander som vækker mig, men refleksen i fingrene når de slipper den.

Jeg prøver en gang til. At have lukket øjnene de få sekunder, selvom jeg ikke sover, giver mig så meget energi, at jeg nu kan klare de sidste timer. Uden at sove på vagten.