Opkald til franske sluser

Hvis du ikke taler fransk, og du har planer om at sejle på de franske kanaler, er det her til dig…

Men lad mig starte med at fortælle om en episode jeg havde i en sluse på en fransk flod:

“Lock Robert Schuman, this is yacht Mini Lisa going upstream,” kaldte jeg slusen på VHF. Det føltes flot at kalde min 17 fods Mini Lisa for yacht, men det er jo faktisk hvad den lille båd er: En lystbåd.

Men selv med min flotte titel af yacht svarede slusen ikke.

Jeg kaldte igen nogle gange, men forgæves.

Intet svar.

Jeg overvejede, om jeg brugte den forkerte VHF-kanal og ledte efter det skilt inde i land som kanalen burde stå på, men jeg fandt det ikke.

Så googlede jeg slusens navn og VHF-kanal, og selvom jeg kun fandt sparsom information, så virkede det til, at det faktisk var den rigtige radiokanal jeg brugte.

Der var ikke så meget andet at gøre end at fortøje og vente.

Lidt senere hørte jeg slusenvagten tale med en pram på VHF’en, og det røde lys ved indsejlingen fik selskab af et grønt. Slusen var nu ved at blive klargjort.

Da prammen sejlede ind gennem portene kaldte jeg igen slusen på engelsk (man skal ALTID tale med slusen inden man sejler ind), men jeg fik stadigvæk ikke svar.

Jeg følte mig som et barn som blev mobbet og fuldstændig ignoreret af klassekammeraterne. Slusemesteren svarede jo for pokker prammen, hvorfor svarede han ikke mig?

Senere fandt jeg ud af, hvorfor slusen ikke svarede mig:
Jeg kaldte op på engelsk og ikke på fransk.

 

Lær at tale med slusen

Det er faktisk ikke så meget som kræves. Der er nemlig en fast procedure for opkald og svar, så det er et spørgsmål om at lære nogle enkelte franske fraser, for at kunne kalde slusen og forstå dens svar.

Men jeg har knækket koden til slusefransk, og jeg får nu altid svar og hjælp fra slusevagten. Jeg ved altid hvornår jeg kan sejle igennem, og slusevagten slår endda ofte over på engelsk, hvis der er noget mere kompliceret han behøver at forklare mig.

Som en bonus, kan jeg endda også bruge det “slusefransk” jeg kan, når jeg i Frankrig bestiller en café au lait og en croissant om morgenen.

Jeg vil gerne hjælpe dig med også at kunne snakke med slusevagten på fransk.

 

Derfor har jeg lavet et onlinekursus som jeg kalder Lynkursus i slusefransk. Her får du tre hurtige moduler, der dækker det franske du behøver ved kanalsejlads i Frankrig. På en enkelt aften vil du få:

  • En grundig beskrivelse af den franske procedure til at kalde en sluse.
  • Værktøjer til at forstå de franske rapporter om lukninger og uregelmæssigheder på kanalsystemet.
  • Nødvendige fraser og ord for at få en god behandling af slusepersonalet.

Desuden er der som BONUS tre praktiske parlører til hurtig reference – lige til at skrive ud og have med i båden

Prisen for onlinekurset, som redder dig fra pinlige situationer og misforståelser, er 249,- kr. Du kan tage det når du vil, og du gør det på en enkelt aften.

>>> Læs mere og tilmeld dig Lynkursus i slusefransk her