Ankeret sidder fast

Sidst vi sejlede i Middelhavet, fik vi et ankringsproblem ved Ibiza: Spidsen af ankeret havde sat sig fast ind under et klippestykke. Uanset hvad vi gjorde, kunne vi ikke få ankeret fri igen. Heldigvis havde en af de store motoryachter som lå ved siden af os en dykker ombord, og han kunne flytte ankeret de 30 cm. som behøvedes for at få det fri igen.

Hvis jeg havde været lidt klogere, da ankeret sad fast på Ibiza, havde jeg måske kunnet få ankeret fri med et lille lassotrick. Lassotricket er et af de mange tips og tricks som jeg beskriver i min seneste bog Ankerliv

 

Lassotricket

Ankerkæden sidder fast i ankerskaftet, og ankeret er designet til at sætte sig bedre fast, jo mere man hiver i kæden. Hvis ankeret sidder fast, må man derfor prøve, om man kan trække baglæns i ankeret i modsat retning af den, hvor det satte sig fast.

Det kan klares ved at lave en løkke med et lille stykke kæde på omkring en meter. Løkken sættes rundt om ankerkæden, og et tovværk sættes fast i løkken. Du kan nu lade løkken glide ned ad ankerkæden, indtil det når ankeret. Ved at hive i ankerkæden kan du forhåbentlig løfte lidt på ankerstokken, og kæden bør kunne komme helt rundt om stokken og frem til forsiden af ankeret.

Slæk nu på ankerkæden, så den ikke holder ankeret fast. Du kan sejle hen over ankeret med jollen og trække ankeret baglæns ved hjælp af tovet, som går ned til løkken. Har du ingen jolle, kan du prøve at gøre det forsigtigt med båden. Sørg hele tiden for, at det ikke er ankerkæden, som trækker i ankeret, men tovet, som går ned til løkken.

Tovet og løkken trækker nu helt inde ved roden af ankerstokken, næsten samme sted som en tripline ville være monteret. Træk forsigtigt ankeret baglæns. Det kan være frustrerende og kræve flere forsøg, men når du lykkes, har du sparet dig selv for endnu flere frustrationer.

 

1. Lad løkken glide ned ad ankerkæden

 

2. Træk ankeret baglæns

 

Lær at ankre og få flere oplevelser med din båd

Ankerliv er den komplette manual til på en enkel måde at få endnu flere oplevelser med din båd ved at ankre trygt og sikkert. Den er skrevet i et let og humoristisk sprog, så du vil føle dig underholdt mens du bliver ekspert på ankring. Lær mere om at ankre her …