Det er nemt at spare penge sammen

I en undersøgelse lavet af Epinion for DR Aftenshowet siger 49 % af danskerne, at økonomien er en barriere for at udleve drømmen.

Hvis du ikke har et hus eller et firma at sælge, en bonus fra dit arbejde eller en arv, er der kun én måde at få samlet pengene til rejsen sammen: at spare. Så gælder det om at holde lige så meget fokus på økonomien som på alle andre forberedelser. Det er hverken så svært eller så kedeligt, som det lyder, men det kræver disciplin og udholdenhed.

Tricket er helt enkelt: Brug kun penge på det mest nødvendige i dagligdagen, og sæt overskuddet ind på rejsekontoen. Det kræver, at du skærer nogle luksus- og hyggeting væk.

Du skal tænke:

Jeg skal tre måneder til Australien, så jeg køber ikke en cappuccino på en café.

Du skal selvfølgelig ikke holde op med at drikke kaffe, men drik den hjemme, hvor den kun koster en brøkdel. Drikker du kaffe ude eller henter den på en tankstation, bare to gange om ugen, løber det op i et par tusind kroner om året. Ofte er det småbeløbene, som løber op. Der er mange flere steder end på kaffen, man kan spare.

Hver eneste gang der er mulighed for at eliminere en dyr vane, gør det. Det vil senere betale sig tilbage mange gange i rejsetid. Lav mad hjemme i stedet for at gå på restaurant. I stedet for at feste på natklubber eller diskoteker kan man mødes hjemme hos nogle. Lej en film på nettet i stedet for at gå i biografen. Lån bøger på biblioteket i stedet for at købe dem.

At kunne rejse er ikke kun et spørgsmål om indkomstens størrelse, men også om at bruge de penge, man har, smart. Måske vil dine venner og familie ikke kunne forstå, at du pludselig skærer ned på forbruget. Fortæl dem, hvad du sparer sammen til, og fokusér i stedet på de mange oplevelser og den berigelse af dit eget liv, som dine økonomiske opofringer hjemme vil give dig.

 

Pris/time

Hvis du har regnet på, hvad din rejse koster, er det let at regne ud, hvad det koster pr. time.

Min seneste sejlads til Caribien kostede 10.000 kr. pr. måned. Hvis det deles med 30 dage og 24 timer, bliver det 14 kr. pr. time. Det kan være rart at vide, når jeg står uden for caféen og overvejer, om jeg skal bestille en cappuccino. Denne kaffe koster det samme som 2 ½ times sejlads i Caribien. Hvad vil jeg helst?

Tænker man på den måde, er det ikke mange kopper, som skal til, førend man er oppe i et døgn, herefter er der ikke langt til en uge, en måned eller et år … Det gør det langt lettere at sige nej til de fristelser, som vi dagligt møder.

Jeg skipper gerne et cafébesøg for at i stedet have råd til det her.

 

Her kan du spare

Nedenstående er et skema med forslag til, hvor man kan spare penge. I hver række står, hvor meget det cirka vil give pr. år for en familie på fire. Tallene og skemaet vil selvfølgelig variere fra familie til familie. Du vil sikkert selv kunne spare mere på visse poster og mindre på andre.

Post Kr./år *)
Kaffe på café (drik hjemme i stedet for) 5.000
Takeaway, spise på restaurant (spis hjemme i stedet for) 12.000
Blade, magasiner m.m. (læs på nettet i stedet) 600
Tag cyklen i stedet for bilen på alle småturene 9.700
Kabel-tv mm. (brug tv-tiden på at forberede eventyret) 4.000
Fritidsudstyr, underholdning og rejser (I skal jo ud på den lange rejse) 43.000
Undgå impulskøb 5.000
Strukturerede indkøb (køb kun det, som står på indkøbssedlen) 11.000
Totalt 90.300

*) Tallene er hentede fra Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse, Danmarks Radios tv-program SpareXperimentet samt kabel-tv-leverandørers priser.

 

Hvor ofte henter du selv pizza eller går ud og spiser? Hvad med rejser, biografture og koncerter? Hvad koster din bil pr. kørt kilometer? Hvor meget løber det op i på et år?

Ovenstående er bare eksempler på steder hvor mange let vil kunne spare penge uden at det egentlig betyder noget. Der er mange andre steder, og hvad kan det så ikke løbe op i på et år?

Er det værd ikke at gå i biografen for i stedet at kunne give sine børn dette?

 

Ikke kedeligt

Det er ikke et spørgsmål om at have det kedeligt, mens man sparer penge sammen. Det er et spørgsmål om at være opmærksom på, hvor pengene forsvinder hen. Man skal selvfølgelig ikke holde op med at drikke kaffe, men hvis man drikker den hjemme i stedet for at snuppe en takeaway på tanken eller gå på café, er der mange penge at spare. Det samme gælder en muffin eller magasinet, man godt kan blive fristet til, når man alligevel betaler for benzinen på tankstationen. For at undgå fristelserne på tanken, betal altid direkte ved standeren.

Vil du på langturssejlads?
Der er stadig ledige pladser på vores seminar “Langturssejler-drømmer du?” Her lærer du alt du behøver at vide – inklusive økonomien bag en langtur. Klick her for mere info