Kan man stadig sejle til Caribien på lavt budget?

“Du skriver i Hold kæft og rejs om nogen som sejler til Caribien for 30.000,- kr,” starter damen en samtale. Det er herligt når folk kontakter mig om mine bøger. Jeg havde dog ikke forventet at det ville ske lige inden en rundvisning på Belmont Estate, en cocoa-plantage på Grenada, Caribien.

“Jeg tror ikke på at det kan lade sig gøre længere,” fortsætter hun. “Der er dyrt i Caribien, og vi bruger ikke mange penge. Omkring 25.000,- om måneden, og vi er også to ombord. Det er over tre uger siden vi sidst var i havn.”

Historien om Brian og Bettina som sejlede 11 måneder til Caribien for 30.000,- er med i Hold kæft og rejs for at provokere. For at fortælle, at man ikke behøver en kvart, en halv eller en hel million for at tage på langturssejlads. Og det lykkedes åbenbart at provokere. Der plejer også at komme kommentarer når jeg holder foredrag.

Ja, det er dyrt i Caribien, men hvis man bruger sine penge fornuftigt rækker de altså meget længere. Brian og Bettina lå aldrig i havn. De roede jollen uden påhængsmotor (jeg har selv brugt 15 liter benzin til jollen de seneste otte dage). Brian og Bettina spiste aldrig ude og de drak heller ikke “sundowners” på strandcafeerne. De vendte hver East Caribbean Dollar inden den blev brugt.

thomas-og-bananer

Man kan sagtens handle billigt. Ris, kylling og fisk er meget billigt. Lokale frugter og grøntsager er billige. Men importerede varer er dyre. Nutella og chips er ekstremt dyrt. Æbler og vindruer er dyre. Øl er dyrt, men til gengæld er rom billigt. I det hele taget skal man undgå supermarkederne så meget som muligt, og gøre som de lokale: Handle på markederne. Det er meget billigere. Det betyder dog at man f.eks. på Grenada kun kan få æg om fredagen og lørdagen, men der er meget at spare ved at vente.

Jeg kunne ikke gøre som Brian og Bettina og sejle 11 måneder for 30.000,- totalt. Selv bruger min familie og jeg lidt over 10.000,- om måneden for fire personer. Det beløb kunne dog sagtens være lavere hvis vi altid roede jollen, ikke startede motoren når der ikke er vind, aldrig spiste ude, udelukkende spiste fisk og kylling og ikke tog på udflugter. Men heldigvis har vi sparet så meget sammen, at vi har råd til det, og det er inkluderet i vores 10.000 kr/md.

Til et af mine foredrag var der en som rejste sig for at kommentere det at sejle på lavt budget: “Det svarer jo til, at hvis man altid har drømt om at få en Mercedes kun får en Skoda.”

Det er dog ikke det som er min pointe: Hvis man altid har drømt om at få en bil, er det vel bedre at få en Skoda end slet ikke at have en bil?

Brian og Bettina kunne virkelig leve på en sten for at udleve drømmen. Hvad vil du selv? Gå hele livet og drømme om en Mercedes eller begive dig ud i verden i en Skoda?

Forside-skraa-2


Hold kæft og rejs
Drømmer du også om at sejle jorden rundt? Eller krydse USA i bil? Eller rejse med rygsæk i Asien? Så er Hold kæft og rejs helt sikkert noget for dig. Læs mere her …