De lever af at sejle

På St. Martin i Caribien mødte jeg for nogle dage siden Malin og Johan i sejlbåden Ran. De sejlede fra Malmø d. 12. januar 2016 og har nu Europas største sejler-kanal på YouTube. Ved hjælp af den får de hver måned et godt tilskud til rejsekassen.

“Vi taler altid engelsk på vores film,” fortalte Johan. “Det er nok grunden til at det går så godt – de fleste af vores 28.000 følgere er fra USA. Men det gør det også sværere at være spontan og sjov, for vi taler jo normalt ikke engelsk til hinanden.”

Under vores egen sejlads til Caribien filmede vi til seks tv-programmer. Det var underholdende, men til tider også hårdt, for det tager lang tid at lave tv. Jeg spurgte derfor hvordan de får tid til både at sejle og at filme – hver tiende dag kommer der nemlig et nyt afsnit på deres kanal.

“Vi bliver nødt til at balancere job og sejlads,” sagde Malin. “Vi har indset, at vi ikke kan lægge film op i realtid. Det forsøgte vi til at starte med, men det var svært. Så kom der måske nogen til kaffe, eller noget gik i stykker på båden som vi skulle reparere. Det er vigtigt med kontinuiteten, og at vi hele tiden uploader en film hver tiende dag, men indholdet i den kan godt være lidt ældre – ellers fungerer det ikke.”

“Det tvinger os jo også til at få nogle oplevelser,” grinede Johan. “Vi er jo nødt til at sørge for, at der sker noget i filmene.”

Det bedste råd
Det virker næsten som om Malin og Johan har læst Hold kæft og rejs, da jeg spørger dem om det bedste råd til folk som vil ud at sejle: “Vent ikke for længe … Og tænk på hvad du køber. Det er så let at man sidder med tilbehørskataloget, ´Det der skal vi også have.´ Men nu sidder vi for eksempel her og undrer os over, hvorfor vi købte en radar. Båden behøver ikke at have alt i udrustning.”

Her er den seneste film fra RANsailing, men du kan også følge dem på Instagram og Facebook.